Doğalgaz Borç Sorgulama

Doğalgaz Borç Sorgulama

Aşağıdaki linkler yoluyla, bulunduğunuz kente göre doğalgaz faturalarınızı sorgulayabilir, doğalgaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca arıza bildirimi, ödeme, abonelik gibi bazı işlemleri online olarak yapabilirsiniz.

İGDAŞ

  • İGDAŞ - İSTANBUL GAZ DAĞITIM A.Ş.

    İGDAŞ konusunda her türlü bilgiye ulaşabileceğiniz gibi, borç sorgulama, fatura ödeme, bir sonraki faturanızı hesaplama, online sözleşme gibi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
  • İGDAŞ Fatura / Borç Sorgulama

    Tesisat ve daire numaranızı girerek, bu dönem ya da geçmişe ait İGDAŞ fatura bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
  • İGDAŞ e-Fatura

    İGDAŞ faturanızın email adresinize gönderilmesi için gidiniz.
  • İGDAŞ İnternet Şubesi

    İGDAŞ fatura ödemelerinizi online bankacılık rahatlığı ile gerçekleştirin. İşlemi, ücretsiz üye olarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • İGDAŞ Online Abonelik

    İGDAŞ abonelik başvurunuzu online olarak yapabilirsiniz. (Not: Bu bölümü gündüz mesai saatleri içinde kullanınız. Günlük döviz kurları belirlenmeden işlem yapılmamaktadır.)
  • İGDAŞ Online Sözleşme

    İGDAŞ sözleşmenizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • İGDAŞ Cep'ten ödeme (CepGaz)

    Türkiye'de ilk defa İGDAŞ abonelerinin faydalanacağı bu sistemle aboneler cep telefonlarını kullanarak online olarak fatura ödemesi yapabilecekler. Sistemden faydalanmak için abonelerin GPRS ve wap uyumlu cep telefonlarından wap.igdas.com.tr adresine bağlanarak mobil ödeme programını (CepGaz) telefonlarına indirmeleri yeterli.
  • İGDAŞ Haberleri

    Haberler.com'un "İGDAŞ Haberleri" sayfasında, İGDAŞ konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
  • Google Haritası'nda İGDAŞ

    İGDAŞ Genel Müdürlüğü'nün yerini Google Haritası üzerinde görmek için gidiniz.


    Sayfanın Konuları: Ankara Doğalgaz Fatura ve Borç Sorgulama, Başkentgaz, Ankara Doğalgaz Fiyatları, Doğalgaz Aboneliği, www.baskentdogalgaz.com.tr. Hatalı aramalar: baskentgaz.com, baskentgaz.gov.tr, başkentgaz com.

Başkentgaz

    Sayfanın konuları: İzmirgaz, İzmirgaz, İzmirgaz İzmir Doğal Gaz, İzmirgaz Fatura Sorgulama, İzmirgaz Borç Sorgulama, İzmirgaz Abonelik, İzmirgaz Arıza

İzmirgaz

  • İzmirgaz

    İzmir'de doğal gaz dağıtımını üstlenen İzmirgaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • İzmirgaz Borç Sorgulama

    İzmirgaz resmi sitesinde, online olarak İzmirgaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. İzmirgaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
  • İzmirgaz Haberleri

    Haberler.com'un "İzmirgaz Haberleri" sayfasında, İzmirgaz konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
    Sayfanın konuları: Balgaz, Balgaz, Balgaz Balıkesir Doğal Gaz, Balgaz Fatura Sorgulama, Balgaz Borç Sorgulama, Balgaz Abonelik, Balgaz Arıza

Balgaz

  • Balgaz

    Balıkesir'de doğal gaz dağıtımını üstlenen Balgaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Balgaz Borç Sorgulama

    Balgaz resmi sitesinde, online olarak Balgaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Balgaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
    Sayfanın konuları: Bursagaz, Bursagaz, Bursagaz Bursa Doğal Gaz, Bursagaz Fatura Sorgulama, Bursagaz Borç Sorgulama, Bursagaz Abonelik, Bursagaz Arıza

Bursagaz

  • Bursagaz

    Bursa'da doğal gaz dağıtımını üstlenen Bursagaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Bursagaz Borç Sorgulama

    Bursagaz resmi sitesinde, online olarak Bursagaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Bursagaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
  • Bursagaz Haberleri

    Haberler.com'un "Bursagaz Haberleri" sayfasında, Bursagaz konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
    Sayfanın konuları: Kentgaz, Kentgaz, Kentgaz Denizli Doğal Gaz, Kentgaz Fatura Sorgulama, Kentgaz Borç Sorgulama, Kentgaz Abonelik, Kentgaz Arıza

Kentgaz

  • Kentgaz

    Denizli'de doğal gaz dağıtımını üstlenen Kentgaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Kentgaz Borç Sorgulama

    Kentgaz resmi sitesinde, online olarak Kentgaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Kentgaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
  • Kentgaz Haberleri

    Haberler.com'un "Kentgaz Haberleri" sayfasında, Kentgaz konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
    Sayfanın konuları: Esgaz, Esgaz, Esgaz Eskişehir Doğal Gaz, Esgaz Fatura Sorgulama, Esgaz Borç Sorgulama, Esgaz Abonelik, Esgaz Arıza

Esgaz

  • Esgaz

    Eskişehir'de doğal gaz dağıtımını üstlenen Esgaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Esgaz Borç Sorgulama

    Esgaz resmi sitesinde, online olarak Esgaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Esgaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
  • Esgaz Haberleri

    Haberler.com'un "Esgaz Haberleri" sayfasında, Esgaz konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
    Sayfanın konuları: Gazdaş, Gazdaş, Gazdaş Gaziantep Doğal Gaz, Gazdaş Fatura Sorgulama, Gazdaş Borç Sorgulama, Gazdaş Abonelik, Gazdaş Arıza

Gazdaş

  • Gazdaş

    Gaziantep, Kilis ve Nizip'te doğal gaz dağıtımını üstlenen Gazdaş'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Gazdaş Borç Sorgulama

    Gazdaş resmi sitesinde, online olarak Gazdaş borcunuzu öğrenebilirsiniz. Gazdaş faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
    Sayfanın konuları: Kayserigaz, Kayserigaz, Kayserigaz Kayseri Doğal Gaz, Kayserigaz Fatura Sorgulama, Kayserigaz Borç Sorgulama, Kayserigaz Abonelik, Kayserigaz Arıza

Kayserigaz

  • Kayserigaz

    Kayseri'de doğal gaz dağıtımını üstlenen Kayserigaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Kayserigaz Borç Sorgulama

    Kayserigaz resmi sitesinde, online olarak Kayserigaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Kayserigaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
  • Kayserigaz Haberleri

    Haberler.com'un "Kayserigaz Haberleri" sayfasında, Kayserigaz konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
    Sayfanın konuları: Manisagaz, Manisagaz, Manisagaz Manisa Doğal Gaz, Manisagaz Fatura Sorgulama, Manisagaz Borç Sorgulama, Manisagaz Abonelik, Manisagaz Arıza

Manisagaz

  • Manisagaz

    Manisa'da doğal gaz dağıtımını üstlenen Manisagaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Manisagaz Borç Sorgulama

    Manisagaz resmi sitesinde, online olarak Manisagaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Manisagaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.


    Sayfanın konuları: Samgaz, Samgaz, Samgaz Samsun Doğal Gaz, Samgaz Fatura Sorgulama, Samgaz Borç Sorgulama, Samgaz Abonelik, Samgaz Arıza

Samgaz

  • Samgaz

    Samsun'da doğal gaz dağıtımını üstlenen Samgaz'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Samgaz Borç Sorgulama

    Samgaz resmi sitesinde, online olarak Samgaz borcunuzu öğrenebilirsiniz. Samgaz faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
  • Samgaz Haberleri

    Haberler.com'un "Samgaz Haberleri" sayfasında, Samgaz konusundaki güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
    Sayfanın konuları: Trakya Gazdaş, Trakya Gazdaş, Trakya Gazdaş Trakya Doğal Gaz, Trakya Gazdaş Fatura Sorgulama, Trakya Gazdaş Borç Sorgulama, Trakya Gazdaş Abonelik, Trakya Gazdaş Arıza

Trakya Gazdaş

  • Trakya Gazdaş

    Tekirdağ, Muratlı, Edirne, Kırklareli, Kavaklı, Babaeski, Lüleburgaz, Evrensekiz, Büyükkarıştıran, Misinli, Ulaş, Çerkezköy, Kapaklı, Kızılpınar, Karaağaç Velimeşe ve Veliköy'de doğal gaz dağıtımını üstlenen Trakya Gazdaş'ın resmi internet sitesinde, kurumun yönetimi, hizmetleri, projeleri, duyuru ve ihaleleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Sitede, abonelik işlemleri, itirazlar, genel fatura bilgileri, tarifeler, anlaşmalı bankalar hizmetleri konusunda bilgiler de var. Sitede online olarak borç-fatura sorgulaması yapabilir, arıza bildirebilir, itirazda bulunabilirsiniz.
  • Trakya Gazdaş Borç Sorgulama

    Trakya Gazdaş resmi sitesinde, online olarak Trakya Gazdaş borcunuzu öğrenebilirsiniz. Trakya Gazdaş faturanızı sorgulamak için bu sayfaya bakınız.
gaz sorgula,

Doğal gaz yerkabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğal gazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan(C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur.

Doğal gazı oluşturan hidrokarbon bileşikleri, yeraltındaki petrolün de bileşenleridir. Doğal gaz geçmişte petrol üretimi esnasında ortaya çıkan yararsız bir atık olarak görülmüş ve petrol üretim tesislerinde yakılarak uzaklaştırlmıştır. Günümüzde ise oldukça değerli ve stratejik bir enerji kaynağı olarak sıklıkla evlerde ve endüstride kullanılmaktadır.

Dünya üzerinde Antarktika dışında tüm kıtalarda doğal gaz üretilmektedir. Dünyadaki en büyük üretici Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. ABD, Kanada ve Hollanda ve İran da önemli doğal gaz üreticileri ülkelerdendir.

Doğal gazı en verimli ve en ucuz taşıma yöntemi boru hattı kullanımıdır. ABD'de büyük bölümü II. Dünya Savaşı sırasında döşenmiş yaklaşık 3,2 milyon km doğalgaz boru hattı vardır. Bunun yanında doğal gaz basınçlı tanklarda sıvılaştırılmış olarak da taşınabilir. Sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşıma sırasında çok yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıklarda tutulması zorunluluğu, bu taşıma yöntemini boru hattı yöntemine göre daha verimsiz kılmaktadır.
Konu başlıkları
[gizle]

    * 1 Dünya'da doğal gaz
    * 2 Türkiye'de doğal gaz
    * 3 Doğal gaz tesisatı
    * 4 Kaynakları
    * 5 Dış bağlantılar
    * 6 Kaynakça

Dünya'da doğal gaz [değiştir]

Çeşitli kimyasal ürünlerin başlıca hammaddesi olan doğalgaz dünya enerji tüketiminin önemli bölümünü karşılamaktadır.Doğalgazın geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900 lerde Çin de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790’da Ingiltere de başladı. Boru hattı taşımacılığıyla birlikte 1920 lerde artan doğalgaz kullanımı 2. Dünya savaşından sonra daha da gelişti. Doğalgaz enerji üretim sektöründe ilk kez Amerika da kullanılmaya başladı. 1950li yıllarda doğalgazı dünyada enerji tüketimindeki oranı %10u geçmiyordu. Günümüzde ise enerji tüketiminin %24ü doğalgazla karşılanmaktadır. Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü oluduğu tahmin edilmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eş değerdir .
Türkiye'de doğal gaz [değiştir]

Türkiye’de doğalgazın varlığı 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde tespit edilerek, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikası’nda kullanılmaya başlandı.1975 yılında Mardin Çamurlu sahasında bulunan doğalgaz, 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikası’na verildi.Kaynaklardaki rezervlerin sınırlı olması tüketimin genişlemesini önledi.

Doğalgazın sanayi ve şehir şebekelerinde kullanımı çalışmalarına, 84/8806 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 1984 yılında SSCB ile imzalanan doğalgaz sevkiyatı anlaşmasının ardından başlandı. Doğalgaz şehiriçi evsel ve ticari olarak ilk kez 1988’de Ankara’da kullanıldı. 1992 yılında Istanbul’da, Bursa’da, Eskişehir’de, Izmit’te doğalgaz pazarı genişledi.

Türkiye’de tüketime sunulan yıllık doğalgaz miktarı, imzalanan anlaşmalarla 2005 yılında 40 milyar m³; 2010 yılında 55 milyar m³ mertebesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle evsel kullanımda doğalgazın kesilmesi riski yoktur. Gazın büyük bir kısmı sanayide kullanılmaktadır ve gaz dağıtım firmaları sanayideki aboneleri ile özel bir sözleşme yaparak olası bir gaz arzı sıkıntısında sanayiye verdiği gaz miktarını azaltıp bunu konutlara vermektedir. Böyle bir durum, bugün için çok az bir ihtimaldir,çünkü ülkemizde gaz arzı talepten fazladır.

Türkiye’de de sınırlı bir miktarda doğalgaz çıkmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Türkiye doğal gazı esas olarak Rusya ve Iran’dan boru hatlarıyla,Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış (LNG)olarak deniz yoluyla satın almaktadır. Ayrıca Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğalgaz temini için anlaşmalar yapmıştır.
Bileşen     %
Metan (CH4)     70-90
Etan (C2H6)     5-15
Propan (C3H8) ve Bütan (C4H10)     < 5
CO2, N2, H2S, vb.     geriye kalanı
Doğal gaz tesisatı [değiştir]

Doğalgazın kaynağından alınıp son kullanılacağı yere kadar taşınmasında kullanılan boru, birleştirme parçası ve ekipmanların tümüne birden doğalgaz tesisatı denir. Tesisatta hesaplamalar basınç kaybı ve hız faktörleri göz önüne alınarak tesisat elemanları ve boru çapları belirlenmektedir.

Doğal gaz patlama ve zehirleme yönüyle insan hayatını tehdit eder. Bu iki tehdide karşı en büyük koruma, ocağın bulunduğu mahalle açılan menfezdir.


Doğalgaz nedir?
Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak yada petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve / veya TBM(tersiyer bütil merkaptan)kullanılır. Karışımın içinde %95 yada daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is,kurum,ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.

Dünya da doğalgaz
Çeşitli kimyasal ürünlerin başlıca hammaddesi olan doğalgaz dünya enerji tüketiminin önemli bölümünü karşılamaktadır.Doğalgazın geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900 lerde Çin de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790’da Ingiltere de başladı. Boru hattı taşımacılığıyla birlikte 1920 lerde artan doğalgaz kullanımı 2. Dünya savaşından sonra daha da gelişti. Doğalgaz enerji üretim sektöründe ilk kez Amerika da kullanılmaya başladı. 1950li yıllarda doğalgazı dünyada enerji tüketimindeki oranı %10u geçmiyordu. Günümüzde ise enerji tüketiminin %24ü doğalgazla karşılanmaktadır. Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü oluduğu tahmin edilmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eş değerdir .

Türkiye'de Doğalgaz
Türkiye’de doğalgazın varlığı 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde tespit edilerek, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikası’nda kullanılmaya başlandı.1975 yılında Mardin Çamurlu sahasında bulunan doğalgaz, 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikası’na verildi.Kaynaklardaki rezervlerin sınırlı olması tüketimin genişlemesini önledi.

Doğalgazın sanayi ve şehir şebekelerinde kullanımı çalışmalarına, 84/8806 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 1984 yılında SSCB ile imzalanan doğalgaz sevkiyatı anlaşmasının ardından başlandı. Doğalgaz şehiriçi evsel ve ticari olarak ilk kez 1988’de Ankara’da kullanıldı. 1992 yılında Istanbul’da, Bursa’da, Eskişehir’de, Izmit’te doğalgaz pazarı genişledi.

Türkiye’de tüketime sunulan yıllık doğalgaz miktarı, imzalanan anlaşmalarla 2005 yılında 40 milyar m³; 2010 yılında 55 milyar m³ mertebesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle evsel kullanımda doğalgazın kesilmesi riski yoktur. Gazın büyük bir kısmı sanayide kullanılmaktadır ve gaz dağıtım firmaları sanayideki aboneleri ile özel bir sözleşme yaparak olası bir gaz arzı sıkıntısında sanayiye verdiği gaz miktarını azaltıp bunu konutlara vermektedir. Böyle bir durum, bugün için çok az bir ihtimaldir,çünkü ülkemizde gaz arzı talepten fazladır.

Türkiye’de de sınırlı bir miktarda doğalgaz çıkmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Türkiye doğal gazı esas olarak Rusya ve Iran’dan boru hatlarıyla,Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış (LNG)olarak deniz yoluyla satın almaktadır. Ayrıca Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğalgaz temini için anlaşmalar yapmıştır.

Türkiye,enerji uzmanları tarafından dünyanın en hızlı gelişen on pazarından biri olarak gösterilmektedir. Ekonomik büyüme ve sınırlı doğal kaynaklar,ülkemizin enerji ithali gereksimini arttırmaktadır. Türkiye stratejik konumu gereği Ortadoğu ve Hazar Denizi doğalgaz üretim alanları ile Avrupa tüketim pazarı arasında köprüdür.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder